2015. február 22., vasárnap

Holisztikus kinezi-akupunktúr-fito-terapeuta (1. rész) - HOLISZTIKUS

Egy ideje már rágom ezeket a gondolatokat, de mikor Orsi megkérdezte, hogy az említett doktornő milyen technikával (holisztikus, kineziológia?) dolgozik, akkor elhatároztam, hogy mindenképp írok erről.

Tudod, rákosnak lenni nem annyira jó. Az ember szenved, keresi a megoldást és az élete a tét, szóval a himihumi félmegoldások most annyira nem játszanak: mindenki keresi a számára. megfelelő. gyógymódot. Azt gyorsan tegyük is félre,hogy "a kemoterápia megöli az embereket", mert most nem ez a témánk, most a kiegészítő gyógymódokba nézünk bele, abból ugyanis rengeteg van, szaporodnak, mint a gomba...
Miért? Mert jó üzlet, azért.
Természetesen ami ilyenkor elkerülhetetlen, az az ismerősök bombázása a tutibbnál tutibb alternatív módszerekkel. Nem, nem te bombázod őket. Ők téged. (Uram, segíts elbánni a barátaimmal, az ellenségeimmel én is el tudok.)

 ... holisztikus módszerrel gyógyít ... 

Remek, de ez igaz minden rendesebb, normális orvosra. A holisztikus ugyanis azt jelenti, hogy az embert teljes egészében nézi. Test, lélek, szellem. 

"Jó reggelt, Ági, hogy van ma? / Minden rendben, nyugodt, nem izgul? / Hogy van a család?"

Figyeled? Test - szellem - lélek.
Talán szerencsém van (vagy esetenként jó helyre ment a tömött boríték), de nekem ilyen volt a szülészem, a sebészem, az onkológusom is. 
Minden orvos, aki holisztikus szemlélettel dolgozik (és gyakoribb, mint gondolnánk!) elfogadja az összefüggést, hogy test-lélek-szellem teljesen és megbonthatatlanul összetartoznak. Több mint valószínű, hogy nem kezd el olyan szavakat használni, hogy spirituális/energiaáramlás/szakrális egység, de hidd el, ugyanaz van mögötte. Ha elgondolkodsz egy picit...:

"Az ember hozzáállása nagyon fontos, az adja meg a pluszt. Ha valaki meg akar gyógyulni, az félsiker."
"Nem szabad elhagynia magát, Ilonka néni, erősnek kell maradni, ki kell tartani."
"Most fogja meg apuka az anyuka kezét, és biztassa, hogy nyomjon."
"Nagyon fontos, hogy a család támogassa, kíméljék, érezze, hogy mellette vannak."
"Azért van annyit kórházban az a gyerek, mert akkor az anyja vele van."

Ilyeneket azért gyakran lehet hallani orvosoktól, és legtöbbször a szokásos lelkesítő, borítékváró blablaként értelmezzük, pedig nem az.
Holisztikus szemléletre vall, ha valaki nem pusztán a tünetet gyógyítja, hanem mindig az embert nézi teljes egészében. Ha nem vérnyomáscsökkentőt ír fel, hanem vérnyomáscsökkentőt ÉS diétát.
Ha fáj a nyakad, fájdalomcsillapítót és masszázst, úszást. Ha fáj a fejed, fejfájás csillapítót ír, de elküld szemészetre is, sőt, megnézi, mennyire vannak beállva a nyaki izmaid. Ha látja, hogy mint a beton, akkor megkérdezi, hogy sok-e a stressz mostanában, és hogy van-e valami, amit teszel ellene.

A holisztikus szemléletmód lényege számomra az, hogy ne csak a betegség múljon el/csillapodjon, hanem az EMBER LEGYEN JÓL. 
A holisztikus nem egy technika, egy módszer, hanem egy szemléletmód. Egy olyan szemléletmód, amit mindannyian megérdemelnénk. Hisz anno én sem a daganatom voltam, hanem Ági. Ági, akit gyógyítani kellett, mert nem működött jól sem a teste, sem a lelke, sem a gondolatai.





2 megjegyzés:

  1. Annyira szeretem, ahogyan írsz :]

    A hőlégballonok pedig csodásak <3 Minden évben lefotózom őket a Mesterségek ünnepén, és mindig szeretnék elhozni egyet, mégis minden évben ottmaradnak :/

    VálaszTörlés
  2. Szeretném megtudni, hogy ki a készítője a hőlégballonoknak, ha esetleg tudja valaki. Köszönöm szépen előre is! :)

    VálaszTörlés